TRAMPOLIN – BEDST I TEST

Hvilken trampolin er bedst – egentlig?

Trampolinen er stadigvæk populær blandt børnefamilier rundt om i Skandinavien. Der har aldrig været så mange forhandlere på det nordiske markedet og aldrig har udbudet af varemærker og modeller været større end nu.

Den seneste store officielle produkttestning af trampoliner blev foretaget i 2008 af SP Technical Research Institute på vegne af Testfakta (7 trampoliner). Udover dette gjorde SVT Plus en undersøgende reportage foråret 2014 (3 trampoliner) og Program for børn SVT R.E.A en test 2009 ( 3 trampoliner).

I januar 2015 blev en ny EU-standard offentliggjort (EN 71-14:2015). I denne står at trampoliner til børn skal sælges med sikkerhedsnet. Testfaktas test fra 2008 inkluderede ikke nogle sikkerhedsnet og da testen var 7 år gammel var tiden inde for at lade SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitut lave en uafhænging og videnskabelig test udført på 11 kendte og storsælgende trampoliner med tilhørende sikkerhedsnet.

 

Markedet har eksploderet

Trampoliner er populære som aldrig før, og at have en trampolin i haven er næsten blevet en standard for boligejere Norden.
Dette er naturligvis meget positivt, fordi det aktiverer både børn og voksne, er en fri oplevelse og en stor mulighed for at tilbringe tid med familien.

I dag er der flere modeller på markedet end nogensinde før, og det er ikke let at vide, hvad du skal vælge, når man skal finde en trampolin, der passer til sig selv og sin familie. Hvad er vigtigt? Hvad skal du se ekstra nøje på? Hvad er det, der gør en trampolin til en god trampolin?

 

Vælg din trampolin med omsorg

Først og fremst skal din trampolin opfylde dine behov og forventninger. Disse kan være højst individuelle og skilder sig ad fra person til person.
Måske er du den, der ønsker at have den største og bedste på markedet? Eller måske er du den, der ønsker noget lidt enklere, der ikke efterlader et for stort hul i tegnebogen?

Uafset hvem du er så findes der nogle fælles faktorer som du skal tænke på for at få den bedste trampolin. Det vigtigste punkt er sikkerheden.

Det er vigtigt for alle att man føler sig tryg hvad enten man selv eller børnene hopper på trampolinen. Heldigvis findes der fabrikanter som har inset dette og flere og flere tilbyder sikre trampoliner.

I denne store test er det just sikkerheden som været i fokus.

 

Det her er en sikker trampolin!

En trampolin der er sikker,er blevet udstyret med de rigtige materialer og det rigtige system for at minimere risikoen for skader, når du hopper på den.

Sikkerhedsnettet er det absolut vigtigste. Det skal sidde fast med stabile beslag så at stolperne sidder ordentligt fast i trampolinens rammme.
Stolperne ska være kraftige og polstrede så at både stolpe og hopper klarer en sammenstødning uden at skades.
Indgangen skal være let at lukke for et barn, og indtilvidere har indgang med overlapning vist sig at være den mest effektive fordi den enkelt lukker sig selv.

Kantbeskyttelsen er sammen med sikkerhedsnettet det som afgører om det er en sikker trampolin eller ikke.
Kantbeskyttelsen skal være tyk og dække ramme og fjedrer for at forhindre at man slår sig på stålrammen eller lander mellem fjedrerne.
Skumgummiet skal helst være lavet med lukkede celler for på bedste måde dæmpe evt sammenstødninger og for at ikke suge vand til sig.
Kantbeskyttelsen skal være lavet i kraftig UV- behandlet vinyl, og ikke i det preseningslignede materiele som en del kantbeskyttelse er syet i. På den måde holder det længere og beskytter hopperen bedre!

Trampolinens ramme er det som holder trampolinen, sikkerhedsnettet og hopperen og derfor er det vigtigt at den er stabil.
Diameteren på rørerne som rammen er lavet af bør være mindst 38 mm och materialetykkelsen på stålet mindst 1,5 mm. Dette for at delene skal klare den høje belastning som trampolinen bliver udsat for.
For at få en hurtig opfattelse kan man se på vægten – jo tungere, jo mere materiale, desto mere holdbar!

 

Testen siger ikke alt om trampolinen

Det som nævnes ovenfor, er det vigtigste man har undersøgt i testlaboratoriet, og det giver et godt indtryk af sikkerhed. Desværre siger det ikke alt om trampolinerne, for der er nogle dele, de ikke har fået med.
De har bl.a. ikke testet holdbarheden, hvor pæn og sikker trampolinen holder sig over tid, hvor holdbare syningerne er eller materialets UV-resistens.

Udbuddet gællende udseende, form og farve og hvad man foretrækker har de heller ikke fået med. Alt eftersom udbuddet er blevet større findes der større muligheder for at vælge det man bedst synes om:

  • Ovale tampoliner med et mere kontrolleret opspring og aflang hoppeareal for den som vil have de bedste betingelser for at klare de sværeste tricks eller hvis man har en aflang have.
  • Almimdelige runde trampoliner, med eller uden figurer på hoppedugen og blødere opspring for de mindste hoppere.
  • Nedgravningsbare trampoliner for dem som vil have at trampolinen ses så lidt som muligt.

Der finde t.o.m. Forskellige farver på kantbeskyttelsen for dem som synes det er vigtigt at den passer ind i haven omgivelser.

 

"Bedst i Test" er et godt sted at starte

Hvis man er en familie med små børn vil man måske have en trampolin med blødere opspring for at selv de mindste hoppere skal kunne hoppe bedst.

Er man i stedet en familie som består af gymnaster, kan en trampolin afset for træning og akrobatik være det som er bedst.

De findes mange modeller og valgmuligheder, så det er hvad du foretrækker og hvilke behov jeres familie har, som bestemmer hvilken trampolin som er den bedste for jer.

Et godt sted at starte er som sagt: sikkerhed. Se testen her!